BERNINA – Accessoire van de maand Januari

Deze maand is de BERNINA stopvoet #9 voetje van de maand.
De voet is bij ons in de webshop beschikbaar met 15% korting.

De naam van deze voet verwijst een beetje naar de oorsprong – de stopvoet # 9 is oorspronkelijk ontworpen voor het herstellen of dichten van gaten in stoffen met behulp van een techniek waarbij de transporteur wordt verlaagd en de stof heen en weer wordt bewogen onder de voet. 

Deze voet is niet alleen perfect voor reparaties maar ook perfect voor quilten uit de vrije hand. De vorm van de opening maakt rechte of zigzagsteken tot 5 mm breed mogelijk, en de verticale veerwerking houdt de stof vast als de naald omhoog beweegt, waardoor de stof niet ‘vastloopt’ of te ver omhoog getrokken wordt door de naald.

Klik hier om direct naar de BERNINA stopvoet #9 te gaan.

Quilten uit de vrije hand met de BERNINA stopvoet #9

We blijven deze maand een beetje in de quilt scene hangen, want dit kan ook super makkelijk met de BERNINA stopvoet #9. Als je net begint met quilten uit de vrije hand of als je je techniek wilt verbeteren, heb ik een aantal tips & tricks om je op weg te helpen! Een tip is om klein te beginnen en een klein project te kiezen voordat je verder gaat met grotere projecten. Alle onderstaande tips & tricks  kunnen worden gebruikt met stopvoet #9, maar je zult ook enkele van de andere BERNINA voeten zien die je kunt gebruiken voor quilten uit de vrije hand. De meeste quilters hebben een favoriete voet voor deze techniek en houden zich er ook meestal aan vast, de stopvoet #9! 🙂

Nog een tip! Deze techniek wordt vaak geleerd met een verzonken transporteur. Maar deze techniek is ook te gebruiken in combinatie MET de transporteurs. Probeer beide methoden eens uit! Dan weet je welke methode je de voorkeur geeft.

Ben je een echte “beginner”? begin dan met deze tips.

  • De juiste tool for the job

Gebruik voor naaien of borduren uit de vrije hand de BERNINA stopvoet #9, borduurvoet #15 of uit de vrije hand borduurvoet #24. Gebruik voor quilten uit de vrije hand BERNINA quiltvoet #29/ 29C, echoquiltvoet #44C, of gebruik de BERNINA steekregulator (BSR) als je BERNINA naaimachine daarvoor compatibel is. De grote, platte zolen van deze voeten comprimeren de bolle quiltlagen rond de naald, zodat je gemakkelijker kunt zien waar je aan het naaien bent.

  • Beetje rustig aan graag 🙂

Tijdens het quilten of naaien uit de vrije hand is de stof constant in beweging onder de naald. Soms wordt de naald tijdens het duwen/trekken van de stof licht gebogen, net genoeg om te voorkomen dat de machine een goede steek maakt. Te veel duwen of trekken kan resulteren in het overslaan van steken en mogelijk zelfs tot een gerafelde of gebroken draad. Vertraag terwijl je de stof onder de naald beweegt en streef naar een gelijkmatig, gestaag tempo om gelijkmatigere steken te maken en het risico van overslaan of gebroken draden te verminderen. Het zal enige oefening vergen om het verplaatsen van de stof onder de knie te krijgen terwijl je de snelheid van je machine gelijkmatig houdt. Probeer te beginnen met een paar kleine projecten om je zelfvertrouwen op te bouwen voordat je doorgaat naar een groter project.

  • Let op je naald

Als je overschakelt naar een grotere naald met iets meer stijfheid (zoals een jeansnaald maat 90/14), kun je de kwaliteit van je steken verbeteren. De grotere naald is stijver en buigt niet tijdens het naaien, waardoor steken kunnen worden overgeslagen en draden kunnen breken. Maak je ook zorgen dat de grotere naalddikte grotere gaten in je project achterlaat. 🙂 Als je 100% katoenen quiltstof gebruikt, zullen alle gaatjes dichtgaan nadat je project klaar is met bijvoorbeeld een heet stoomstrijkijzer of wanneer je je project even in de wasmachine wast.