Droomdekens

Leerlingen de Flint verrassen patientjes Beatrix Kinderziekenhuis met kleurige quiltdekens

Leerlingen van praktijkschool de Flint in Winschoten overhandigden dinsdag 26 april onder daverend applaus 136 droomdekens aan het Beatrix kinderziekenhuis in Groningen. De 63 textielleerlingen hebben 10 weken lang hun uiterste best gedaan om alle lapjes naar originele ontwerpen aan elkaar te quilten op naaimachines van Zijlstra Naaimachines.

droomdekens-18

Creatieve Droomdekens

Onder de enthousiaste leiding van docente Henriette Koller maakten de leerlingen afgelopen maanden de mooiste dekens van kleurige stoffen, verknipte legerbroeken en zelfs een heus F.C.Groningen shirt. De leerlingen maakten voor het quilten van de dekens gebruik van klassieke Bernina naaimachines en de moderne Pfaff Quilt Expression.

Henriette : “deze machines gebruiken we omdat ze zo sterk zijn, moeiteloos door meerdere lagen stof stikken, en omdat ze niet stuk te krijgen zijn. Helemaal omdat de machines nogal wat te verduren hebben door het gebruik van verschillende leerlingen die nog moeten leren met de machines om te gaan. De Pfaff Quilt Expression heeft daarnaast ook nog een vergroot werkoppervlak wat goed van pas komt bij het naaien van de grote dekens. Het dubbeltransport systeem zorgt ervoor dat de verschillende lagen stof en vulling niet van elkaar verglijden”

De leerlingen zijn terecht supertrots op hun dekens. Met veel liefde en doorzettingsvermogen hebben ze met hun harde werken een belangrijke bijdrage geleverd aan het bieden van een veilig, kleurrijk plekje voor de kinderen die langere tijd in het Beatrix Kinderziekenhuis verblijven. Een plekje om even weg te dromen. Sommige dekens doen dienst als troostdekens of herinneringsdekens.

Stichting de Regenboogboom

Oprichter van de stichting Regenboogboom Evert-Jan van Zandvoort is ter ondersteuning van het initiatief van Henriette aanwezig. en bezingt tijdens de presentatie van de droomdekens wat de leerlingen onder woorden proberen te brengen. Stichting De Regenboogboom is er voor kinderen en hun ouders die, om wat voor reden dan ook plotseling de controle over hun leven verliezen, en zich daardoor uiterst kwetsbaar voelen. Dat kan zijn door problemen thuis, scheiding of ziekte. De vrijwilligers van de stichting Regenboogboom gaan onder andere op bezoek bij de kinderen om ter plekke liedjes te zingen, verhalen te vertellen en zo op een speelse ontdekkingsreis met de kinderen gaan. Maar ook door droomdekens te verzamelen en te distribueren. Hij weet als geen ander wat het betekent voor kinderen om een veilig plekje te hebben om je even terug te kunnen trekken. Een eigen gedroomde wereld vrij van dagelijkse zorgen waar je wanneer je maar wil even naartoe kan vluchten.

De cirkel is weer rond

Dat de droomdekens daar een belangrijke bijdrage aan leveren bewijst ook Esmee, een van de leerlingen van de textielafdeling, die tijdens de uitreiking zelf een deken krijgt van haar klasgenoten. Bij Esmee werd acht jaar geleden kanker geconstateerd. Ze heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om veel in het ziekenhuis te liggen. Recent heeft ze nog opnieuw een operatie ondergaan. Zij heeft net als veel van haar klasgenoten een moeilijke periode achter de rug.

Esmee: “Ik heb zelf droomdekentjes gemaakt voor de kinderen in het ziekenhuis die een moeilijke tijd doormaken.” hierdoor krijg ik een beter gevoel van eigenwaarde. Dat mijn vriendinnen uit de klas mij ook met een droomdeken steunen geeft me de kracht en moed om mijn eigen moeilijkheden het hoofd te bieden. Hierdoor is voor mijn gevoel “de cirkel weer rond”

Zelf een droomdeken maken? Klik hier!