Wij willen u graag helpen om de juiste keuze te maken. Om de naaimachine te vinden die aan uw wensen voldoet, leest u hieronder meer informatie over de verschillen, de mogelijkheden en de functies van een naaimachine. Via de links wordt u verwezen naar de pagina’s waar u de machines kunt vergelijken. Wij hopen dat u zo de perfecte naaimachine kunt vinden en kopen.

1. Mechanische of elektronische naaimachine

Mechanische naaimachine

Een mechanische naaimachine is de traditionele naaimachine. Bij mechanische machines moet u zelf de instellingen handmatig bedienen. De soort naaisteek en de lengte en breedte van de steek kiest u met een (draai)knop. Doorgaans is het aantal steken eenvoudig en wordt het knoopsgat in 4 stappen genaaid. Een mechanische machine heeft meestal een wisselstroommotor of te wel een AC-motor. Praktisch betekent dit dat de snelheid van naaien door middel van het meer of minder indrukken van het pedaal geregeld wordt. De bediening van mechanische machines is bij veel mensen bekend. En doordat het instellen handmatig wordt gedaan heeft de gebruiker het gevoel controle te hebben over de machine. 

Elektronische naaimachine

Een elektronische of computergestuurde machine is wat minder bekend bij mensen, maar gemakkelijker in gebruik. Wanneer met een druktoets of touchscreen de gewenste naaisteek gekozen wordt, worden hierbij steeklengte en -breedte automatisch ingesteld. Met één druk op de knop kan dus meteen de juiste steek genaaid worden. De instellingen kunnen wel zelf aangepast worden. Op elektronische machines zitten meerdere gebruiksgemakken waaronder vaal een naaldstop; waarbij de naald automatisch in de stof stopt, verschillende nuttige en decoratieve naaisteken en één of meerdere automatische 1 staps knoopsgaten; hierbij wordt het knoopsgat na instellen van de grootte in één keer gemaakt. Een elektronisch model heeft doorgaans een gelijkstroom of te wel DC-motor. Vanwege deze motor zijn elektronische machines meestal krachtiger en stiller dan mechanische machines. Meestal hebben elektronische naaimachines een start-stop toets, hiermee kunt u met een druk op de knop en zonder pedaal naaien.
Alle mechanische naaimachines >
Alle elektronische naaimachines >

2. Welke steken wilt u naaien?

Nuttige steken

Er zijn naaimachines met een basis aantal nuttige steken en naaimachines met veel verschillende soorten steken. Nuttige steken zijn de rechte stiksteek, zigzagsteek, knoopsgat en bijvoorbeeld stretchsteken. Deze steken gebruikt u om uw project te naaien. Nuttige steken zijn ontworpen om verschillende stoffen op de juiste manier te naaien. Hoe groter de steekkeuze, hoe meer nuttige steken, hoe meer verschillende soorten materiaal u kunt naaien.

Soort knoopsgatfunctie

Naaimachines hebben altijd een knoopsgatfunctie. Dit kan een traditioneel 4 staps knoopsgat zijn of een automatisch 1 staps knoopsgat. Bij een 4 staps knoopsgat stelt u zelf de lengte en breedte in en maakt u in vier aparte stappen het knoopsgat. Bij automatische 1 staps knoopsgaten regelt u de lengte van het knoopsgat op de knoopsgatvoet of in de machine en de machine maakt daarna het knoopsgat in een keer af.

Steeklengte en steekbreedte

Om de juiste steek te naaien is het handig om zelf de steekbreedte en steeklengte aan te kunnen passen. Kijk daarvoor of de machine een varriabele steeklengte en/of steekbreedte heeft. Veel machines hebben een steekbreedte van 5,5 mm, maar er zijn ook machines die steken van 7 of 9 mm breed maken. Hoe groter de steekbreedte en -lengte, hoe groter het steekresultaat. Bij elektronische naaimachines wordt automatisch bij iedere steek een lengte en breedte gekozen, maar deze zijn ook nog aan te passen naar eigen wens.

Quilten

Wanneer u graag een persoonlijk en creatief accent aan uw projecten wilt toevoegen, kiest u een naaimachine met decoratieve steken. Met alfabetsteken kunt u letters en woorden naaien en bijvoorbeeld kleine labels maken. Wilt u appliceren of quilten, dan zijn er naaimachines met specifieke quiltsteken. Hoe meer decoratieve naaiprogramma’s de naaimachine heeft hoe uitgebreider en creatiever uw naaiproject kunt uitwerken. Decoratieve- en alfabetsteken worden zo groot als de maximale steekbreedte.

Voor quilten zijn ook speciale quilt-naaimachines. Dit zijn naaimachines met extra quiltsteken, en vaak extra quiltvoetjes, een grote werkruimte en veel functies die handig zijn voor het werken met grote projecten en het uit de vrije hand quilten, zoals boventransport; wat zorgt dat lagen stof goed op elkaar blijven liggen, en een kniehevel; waarmee u de persvoet kunt bedienen zodat u uw handen vrij houdt.

Borduren

Wilt u een grotere oppervlak borduren, bijvoorbeeld om uw kleding met een naam, bloemen of een monogram te versieren, dan heeft u een borduurmachine nodig. Borduurmachines zijn elektronisch en hebben geprogrammeerde borduurmotieven en een of meerdere borduur alfabetten. Er zijn complete borduurmachine die u naast uw naaimachine gebruikt, maar er zijn ook gecombineerde naai- en borduurmachines. Deze naaimachines kunt u met een broduurmodule ombouwen tot een borduurmachine.
Alle naaimachines met alfabet steken > 
Alle naaimachines met borduur alfabet steken >

quiltsteken

borduur alfabet

borduurmachines

quiltmachines

 

3. Gebruiksgemak

Automatische draadinrijger

Op de meeste machines zitten handige gebruiksfuncties waarmee u tijd kunt besparen. Met een automatische draadinrijger bijvoorbeeld rijgt u de draad gemakkelijker in de naald.

Onderdraadsensor

Een onderdraadsensor waarschuwt bij elektronische naaimachines wanneer de spoeldraad bijna op is. Zo naai je nooit meer per ongeluk een stuk zonder onderdraad. Deze functie zit ook vaak op borduurmachines.

Automatische draadafsnijder

Met de automatische draadafsnijder of knipfunctie kunt u met één druk op de knop de boven- en onderdraad afknippen. Handig wanneer u veel korte stukjes naait, vaak van kleur garen verwisselt en na het afhechte de draad direct wil afknippen.

Geheugenfunctie

Sommige uitgebreidere elektronische naaimachines beschikken over een aantal geheugenplaatsen, een memory. Hiermee kunnen favoriete steken en steekcombinaties opgeslagen en weer opgeroepen worden zonder deze opnieuw in te moeten stellen. Steekcombinaties met alfabetsteken zijn woorden en zinnen, waarmee u uw eigen labeltjes of namen in uw naaiproject kunt naaien.
Alle naaimachines met automatische draadinrijger
Alle naaimachines met geheugenplaatsen

Alle naaimachines met regelbare naaivoetdruk >
Alle naaimachines met automatische naaldstop

onderdraadsensor

automatische draadafsnijder

4. Nog meer gemak

Automatische naaldstop

Een automatische naaldstop is een functie op elektronische machines. Hiermee kunt u de naald in de stof laten eindigen, wanneer u stopt met naaien, om de stof eenvoudiger te draaien.

Regelbare naaivoetdruk

Wanneer u vaak verschillende materialen, dikke stoffen, meerdere lagen stof en stretchstof naait, is het handig om een naaimachine te hebben waarbij de naaivoetdruk regelbaar is. Daarmee wordt de druk van de voet op de stof verhoogd of verlaagd. Zo wordt er meer of minder ruimte voor de stof tussen de naaivoet en de tansporteur gemaakt. Bij dikke materialen past de stof beter onder de voet. En bij rekbaar materiaal, tricots en gebreide stoffen voorkomt het bijstellen van de naaivoetdruk dat de stof lubbert en uitrekt tijdens het naaien.

 

USB aanlsuiting

Bij uitgebreide elektronische naaimachines en borduurmachines kan een USB-aansluiting aanwezig zijn. Hiermee kunt u de machine verbinden met uw computer of speciale USB-stick van de leverancier. Wanneer u uw eigen steek- en borduurontwerpen wilt uploaden, extra broduurprogramma’s wilt instellen of de machine zelf wilt kunnen updaten, is een USB-aansluiting nodig.

regelbare naaivoetdruk

automatische naaldstop

USB aanlsuiting

 

5. Motor

Naaimachines hebben een AC-motor of DC-motor. Kortgezegd hebben mechanische naaimachines meestal een AC-motor en elektronische naaimachines meestal een DC-motor.

DC-motor: Een naaimachine met DC-motor is doorgaans krachtiger dan een naaimachine met AC-motor. Machines met DC-motor werken op gelijkstroom en zijn beter in snelheid te regelen. Met een snelheidsregelaar, de elektronische regelbare snelheid, die meestal op de machine zit kan langzaam genaaid worden, terwijl het pedaal helemaal ingedrukt is. Hierdoor is de naaisnelheid veel constanter te regelen dan bij een mechanische machine en wordt de motorkracht behouden tijdens langzaam naaien. Vanwege de DC-motor zijn elektronische modellen stiller.

AC-motor: Een mechanische machine heeft meestal een wisselstroommotor of te wel een AC- motor. Praktisch betekent dit dat de snelheid van naaien door middel van het meer of minder indrukken van het pedaal geregeld wordt. Wanneer u het pedaal minder indrukt, wordt er op dat moment minder kracht uit de motor wordt gehaald.
Alle naaimachines met AC-motor >
Alle naaimachines met DC-motor >

 

6. Het budget

Wanneer u weet wat uw wensen zijn, kunt u kijken naar het budget. U kunt kiezen uit machines tussen de € 100,- en € 500,-, dit zijn de Budget modellen. Deze machines hebben een lichtere motor, doorgaans eenvoudige steken en zijn geschikt voor de echt beginnende naaister of wanneer de machine niet zo vaak gebruikt wordt. In de prijs van ongeveer € 500,- tot € 1000-,- zijn er de Medium modellen. Dit zijn naaimachines met een krachtiger motor, geschikt voor zwaardere stoffen, meestal elektronisch en hebben meerdere steken en mogelijkheden. Deze machines zijn een goede start voor beginnende kledingnaaisters of voor de gevorderde naaister die meer mogelijkheden, steken of kracht wil. De High-end modellen starten bij ongeveer €1000,-. Dit zijn uitgebreide, krachtige, elektronische naaimachines met veel mogelijkheden. Goed geschikt voor de gevorderde naaister die op kwaliteit let en veel mogelijkheden wil.